Bomen snoeien: dat doet u zo

Bomen zijn een aanwinst voor de tuin. Ze geven u schaduw, appels en peren en bieden onderdak aan tal van dieren. Om uw bomen vitaal te houden, is het belangrijk dat u ze op de juiste wijze en in de meest ideale periode snoeit. Dit verschilt vaak per boomsoort.

Dood hout en laaghangende takken verwijderen, zieke en beschadigde takken weghalen, het is allemaal nodig om lang van uw boom te kunnen genieten. Het snoeien van bomen vergt wat ervaring. Het is belangrijk dat u uw boom kunt ‘lezen’.

De beste snoeitijd voor bomen

Wanneer u uw boom kunt snoeien, is afhankelijk van de tijd wanneer deze bloeit, maar ook van de periode waarin de sapstromen in ruste zijn. Dat wisselt per boomsoort en hangt soms ook af van de leeftijd van de boom.

Neem nou de appelboom. Is deze jonger dan vier jaar, dan snoeit u het beste in het voorjaar. Doet u dit al in december of januari, dan is er kans op vorstschade. Een oudere appelboom daarentegen snoeit u beter als het blad valt, tussen oktober en november. Snoeit u later, dan remt u de groei van de boom af.

Hoe snoeit u een appelboom?

Eerst snoeit u de lange scheuten weg die uit de stam of uit de bovenkant van de dikke takken (gesteltakken) groeien. Hier komen namelijk geen vruchten aan. Voor een goede oogst is het belangrijk dat in de kroon voldoende licht en lucht binnenkomen. Houd de kroon open door elkaar kruisende of langs elkaar schurende takken weg te snoeien.

Uit de stam groeien de sterke gesteltakken met daaraan de vruchttakken. De horizontale takken laat u zitten, het afhangend oude hout knipt u weg tot op 6 knoppen van de tak. Snoei nooit te veel tegelijk weg, de boom moet voldoende blad kunnen dragen om gezond te kunnen groeien.

Laat u uw fruitbomen liever snoeien door een expert zoals Groenmeesters? Dan kunt u ons altijd vrijblijvend om een offerte vragen.

Het snoeien van een perenboom

Bij perenbomen is het vaak een kwestie van de opgaande scheuten wegknippen. Aan zo’n opgaande scheut hangen de peren onder elkaar en hebben ze weinig ruimte om te groeien. Een handig ezelsbruggetje is dat u de perenboom in de vorm van een peer snoeit, met het steeltje naar boven.

Het beste doet u dit als het blad is gevallen, van begin december tot eind januari, dan is de vorm van een perenboom goed zichtbaar. Oude perenbomen daarentegen moet juist van juli tot en met eind augustus worden gesnoeid.

Bij de aanplant van de perenboom snoeit u de harttak en de drie gesteltakken terug, omdat de boom zich nog moet vormen. Het jaar erop snoeit u de takken die gegroeid zijn op de insnoeiplaatsen ook weer voor een derde in. Dit herhaalt u jaarlijks totdat de boom de gewenste grootte heeft bereikt. Door het insnoeien van de harttak en de gesteltakken groeien er kleine takjes aan de ingesnoeide takken waaraan later de vruchten komen.

Hoe snoeit u een prunus?

De prunus triloba, ofwel amandelboom, draagt in mei prachtige roze bloemen. Na de bloei komen pas de bladeren die die in de herfst mooi geel en brons verkleuren. Deze boom wordt vaak op stam verkocht.

De prunus snoeien doet u in mei, direct na de bloei. Alle takken dient u weg te snoeien tot ongeveer 5 cm boven de entplaats (dat is de verdikking boven de stam). Na de snoei maakt de boom nieuwe takken waarop het volgend voorjaar weer bloemen komen.

Het snoeien van een berkenboom

Een berkenboom snoeit u juist weer later in het jaar, zo rondom de langste dag, de boom zit dan vol in het blad: is voor eigenlijk alle bomen een goede (beste) tijd. De sapstroom is dan veel lager dan in het vroege voorjaar en de wonden kunnen nog 'genezen' voor de winter invalt. Snoeit u hem later, dan begint de boom te bloeden en verliest hij teveel vocht. De beste snoeitijd voor een berkenboom is in november en december.

Een berk kan 80 jaar oud worden en heel hoog. Om de voorkomen dat hij te groot wordt voor uw tuin, zaagt u de boom op de gewenste hoogte af. Al snel vormen zich nieuwe scheuten. Hier kunt u rekening mee houden in het gehele tuinontwerp.

Snoeiwonden bij bomen verzorgen

Als u snoeit, ontstaan er wonden bij de boom. Gebruik altijd goed en schoon materiaal, zodat de wonden niet te groot worden en gaan bloeden of geïnfecteerd raken.

Bij kleine jonge fruitbomen zijn de snijwonden zo klein dat u ze niet hoeft af te dekken met een wondafdekmiddel. Bij grote wonden doet u dat liever wel, zodat schimmels geen vat krijgen op de boom. Snoei niet bij nat weer, want dan is de kans groter op vruchtboomkanker. Bij vorst kan het wondweefsel niet goed toegroeien.

Wilt u meer informatie over de juiste manier van snoeien? Of bent u benieuwd naar de kosten voor het laten onderhouden van uw gehele tuin? Neem dan gerust contact met ons op.