Een wel heel bijzondere tuin: Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis

Om het verblijf van de patiënten van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis zo comfortabel mogelijk te maken heeft Groenmeesters de opdracht gekregen om twee tuinen en de entree van het ziekenhuis te verzorgen. 

Deze tuinen bieden de patiënten rust tijdens hun behandeling, om bijvoorbeeld de tijd door te brengen met hun familie of andere bezoekers. Om de tuinen ook een rustgevende sfeer te geven, is er onder andere voor bepaalde planten gekozen, namelijk hortensia’s en de Taxus Baccata. De hortensia’s hebben een rustgevende uitstraling, maar brengen toch kleur in de tuin en de Taxus Baccata is niet alleen voor de rust uitgekozen maar ook om een andere reden. In het snoeisel van deze plant bevat de stof ‘baccatine’ dat nodig is voor het maken van chemokuren. 

Omdat de tuinen op het dak zijn gemaakt, waren er verschillende dingen waar rekening mee gehouden moest worden. Er moest bijvoorbeeld gedacht worden aan de maximale dakbelasting en een beregeningsinstallatie en of het logistiek haalbaar zou zijn. Dit is Groenmeesters gelukt, met een prachtig eindresultaat.

Voor meer informatie over dit project bekijk onze speciale projectpagina bij het AvL ziekenhuis.​