Bij het ontwerpen van deze kleine achtertuin in Schagen, Noord-Holland, is er door de tuinontwerpers van Groenmeesters rekening gehouden met de wens voor een onderhoudsarme tuin.

Wilt u advies over een soortgelijk project? Laat weten wat u wilt en wij vertellen u wat de mogelijkheden zijn.
Advies op maat
Project details:
Locatie:
Schagen
Meer over dit project:
Gazon en terras

Om het onderhoud te beperken is het gazon is vervangen door grote tegels en grind. De vierkante betontegels zijn ingezet als terras, maar ook voor het tuinpad. Dit maakt de tuin strak, maar het tuinpad maakt het tegelijkertijd speels. Dankzij het grind rondom de tegels kan het regenwater nog steeds goed afwateren. Na de winterperiode kunnen de tegels met een anti-algmiddel behandeld worden. De tegels dienen namelijk niet met een hoge drukspuit schoon gemaakt te worden, hierdoor spoelen de voegen en beschermlaag mogelijk ook weg. 

Onderhoudsarme beplanting 

In de tuin zijn de plantenborders omsloten met een verhoogde rand. Door het gebruik van bodembedekkers zoals (bloeiend) sedum hebben de bewoners aanzienlijk minder werk aan de borders. De arbeidsintensieve haag is vervangen door een onderhoudsvriendelijke schutting waarbij kant-en-klare Mobilane hagen voor een extra groene uitstraling zorgen. De pergola met daar tegenaan een Blauweregen (Wisteria), geeft extra intimiteit en hoogte aan het ontwerp van deze achtertuin. 

Duurzame sedumdaken

De hoveniers hebben de sedumbeplanting niet alleen in de border aangebracht, maar ook ook op het schuurdak. Sedumdaken zijn duurzame en onderhoudsarme daken die vrijwel overal toegepast kunnen worden, in dit geval op het schuurdak. Afgezien dat sedumdaken zeer decoratief zijn, halen deze groene daken ook fijnstof uit de lucht en absorberen ze regenwater. De sedumdaken bevorderen de biodiversiteit van de directe woonomgeving en werken stressverlagend dankzij de groene uistraling. Niet geheel onbelangrijk is dat de levensduur van dakbedekking wordt verhoogd dankzij een sedumdak. Een groen sedumdak gaat twee tot drie keer langer mee dan reguliere dakbedekking.

Plattegrond en eerste schetsen.

Elk project begint met het visualiseren van ideeën op papier. Zo krijgt u, de klant, een beeld bij uw nieuwe tuin. Hiernaast ziet u de plattegrond van dit project.